Playlist

Ziggo stopt analoge doorgifte Gigant FM

Ziggo stopt eind dit jaar met de analoge doorgifte van Gigant FM in Drenthe en Groningen. Luister je dus nu nog analoog, oftewel heb je een FM tuner aangesloten met een kabel op de coax aansluiting van Ziggo? Dan zijn we straks niet meer te horen...

Ziggo heeft namelijk besloten om in 2021 landelijk geheel te stoppen met deze analoge vorm van radio signalen. Men heeft dit naar eigen zeggen ontzettend nodig voor andere toepassingen zoals sneller internet en geeft aan dat al zo’n 95% van de Nederlanders radio op een andere manier dan analoog via de kabel beluistert. Helaas kunt u uw FM radio/tuner aangesloten met een COAX kabel op uw Ziggo kabelaansluiting binnenkort dus niet meer gebruiken.

Het wordt dus tijd om voortijdig voor een oplossing te zorgen indien u wilt blijven luisteren naar Gigant FM via Ziggo.

Wat zijn de mogelijkheden?

Digitale Ziggo Kabel:
Een mogelijkheid die het dichtst bij de huidige analoge situatie ligt, is het digitaal luisteren naar Gigant FM via de Ziggo kabel. Je kunt Gigant FM bij Ziggo digitaal ontvangen via Kanaal (1)923. Maar het verplicht aanzetten van de televisie en eventuele digitale decoder waarmee tv wordt gekeken, is voor veel Nederlanders een drempel om voor deze – ten opzichte van analoge FM-kabelradio – kwalitatief betere mogelijkheid te kiezen. Sinds begin 2020 is het echter mogelijk om een digitale kabelradio te kopen. Dit apparaat is eigenlijk hetzelfde als de radiotuner die voor analoge radio in de huiskamer wordt gebruikt. Het kan analoog met de witte en rode tulp stekkers of digitaal aan je geluidsinstallatie gekoppeld worden. Met de digitale kabelradio kan dan zonder de televisie aan te zetten naar alle ongecodeerd beschikbare radiozenders op het netwerk van het kabelbedrijf, waaronder Gigant FM, geluisterd worden. Dit soort digitale kabelradio-apparaten zijn voor minder dan honderd euro in winkels verkrijgbaar.

Ziggo verkoopt de Quantis QE317 onder de naam De Digitale Radio op dit moment voor € 50,00 aan eigen klanten. Gigant FM kan deze oplossing van harte aanbevelen. U kunt dan toch via de Ziggo kabel naar ons blijven luisteren, al is het nu dan wel digitaal. Controleer eerst wel goed of uw huidige geluidsinstallatie deze methode ondersteund. Wellicht dient uw coaxbekabeling ook nog aangepast te worden.

U kunt de digitale kabelradio ontvanger HIER bestellen.

Meer informatie over de omschakeling naar digitale kabelradio kunt u op de Ziggo website vinden.

Internet:
Een andere alternatieve optie is het luisteren via internet. Hiervoor zijn ook speciale internetradio’s te koop, zoals bijvoorbeeld het Sonos systeem. Uiteraard kan luisteren ook gewoon via uw PC, laptop, tablet of mobiel.

– Voor meer uitleg van Ziggo: ‘Luister digitale radio voor het beste signaal’.
– Lees ook het achtergrondverhaal van Ziggo over het einddoel van de ‘switch’ naar digitaal. Klik daarvoor hier.